Rachid Guernaoui: Buurtpreventieteams

Twee maanden geleden was ik op pad met het Buurt Preventie Team Loosduinen Centrum, samen met Herman, Jolanda, Jim, Gert en Jacqueline. Dat was een leerzame ervaring. Bij die gelegenheid maakten zij mij enthousiast om óók een keer het maandelijkse overleg bij te wonen met de coördinatoren van de drie andere buurtpreventieteams in Loosduinen, medewerkers van het stadsdeel en de wijkagenten van de politie. Zo gezegd, zo gedaan. Onlangs was ik aanwezig bij zo’n overleg en ik moet zeggen: het verliep vlot, gestructureerd en was heel inhoudelijk.

Buurtpreventieteams komen niet in de plaats van de politie, integendeel. Zij vullen elkaar aan. BPT’s vormen de extra ogen en oren in wijken, straten en buurten. Op zo’n maandelijks overleg, wanneer iedereen samenkomt, worden de statistieken doorgesproken op het gebied woninginbraken, fietsdiefstallen en auto-inbraken. Ook worden onderwerpen besproken waaraan extra aandacht moet worden besteed, zodat de inwoners van Loosduinen kunnen worden gewaarschuwd en alert blijven. Overlast gevende personen op het Loosduinse Hoofdplein, dat is bijvoorbeeld zo’n onderwerp. En wat op dit moment ook erg actueel is, zijn babbeltrucs. Met name oudere mensen zijn daarbij vaak het mikpunt van criminelen. Babbeltrucs zijn volgens de politie vaak toegespitst op de lokale situatie. Onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Ze stellen zich voor als nieuwe buren, of doen zich voor als adviseur, meteropnemer of thuiszorgmedewerker. Ze vragen of ze een pakketje voor de buren kunnen afgeven of vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. Advies is dan ook om zelfs bij een klein beetje twijfel niemand binnen te laten!

Gelukkig helpen buurtpreventieteams om wijken, straten en buurten veiliger te maken. Loosduiners zijn enorm betrokken bij hun stadsdeel en persoonlijk beschouw ik buurtpreventieteams als een prachtig voorbeeld van burgerparticipatie. Het werkt écht! Waar buurtpreventieteams actief zijn, daar dalen de misdaadcijfers. Mocht u interesse hebben om zich als vrijwilliger voor een van de buurtpreventieteams aan te melden, neemt u dan gerust contact op met de medewerkers van stadsdeel Loosduinen. U kunt hen bereiken via email: loosduinen@denhaag.nl

Rachid Guernaoui
(Hart voor Den Haag / Groep de Mos)
Stadsdeelwethouder stadsdeel Loosduinen

P.S. Zaterdag 11 mei heb ik weer spreekuur. Van 13.30 tot 14.30 uur. De locatie is deze keer winkelcentrum De Savornin Lohmanplein. U bent van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.