Burgemeester Krikke opent Beleeftuin HagaZiekenhuis

Beleven en bewegen is het motto van de Beleeftuin in het HagaZiekenhuis, die burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft geopend. De tuin biedt patiënten onder begeleiding een veilige revalidatieplek in de open lucht. De Beleeftuin is aangelegd dankzij gulle giften van een aantal sponsors, waaronder het Wellerdieck-de Goede Fonds.

Haga-Fysiotherapeut Rogier Poot is een van de initiatiefnemers van de Beleeftuin: “Daglicht, buitenlucht en bewegen zijn belangrijke ingrediënten voor herstel. De meeste patiënten in het ziekenhuis komen niet buiten. Als je ze mee naar buiten neemt, fleuren ze op en zijn ze veel actiever. Ook contact met anderen en samen oefeningen doen stimuleert het herstel.”

De Beleeftuin is geschikt voor iedereen: van poliklinische patiënten tot patiënten die net een nieuwe heup hebben gekregen of patiënten die duizelig worden bij het lopen. Fysiotherapeut Poot: “We bieden hen eenvoudige tot complexe oefenvormen, gericht op het herstel en zelfstandigheid in de thuissituatie.”

Er is een gevarieerd ‘landschap’ aangelegd in de tuin. Zo zijn er een wilgentunnel, een schelpenpad, liggen er boomstammen, verhogingen en er staan bruggen zoals in een turnzaal. Er liggen obstakels schots en scheef, maar er zijn ook objecten gericht op die men moet voelen. Oefenen gebeurt vanzelfsprekend onder deskundige leiding van fysiotherapeuten en verpleegkundigen. De seizoenen bepalen vervolgens hoe men moet bewegen, maar ook hoe de tuin eruitziet, ruikt en voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.