Breng buren bij elkaar op Burendag

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Hoe vaak zal dit mooie spreekwoord niet gebruikt zijn? Nog mooier zou het zijn als er invulling aan wordt gegeven. En dat zaterdag 22 september, op Burendag. De inschrijving voor deze dertiende editie is inmiddels van start gegaan. Alle buurten kunnen hun burendagactiviteit aanmelden en een financiële bijdrage aanvragen via www.burendag.nl. Deze editie spannende de organisatoren Douwe Egberts en het Oranje Fonds zich extra in om buren bij elkaar te krijgen in buurten waar dat niet vanzelfsprekend is.

De afgelopen 13 jaar zijn miljoenen buren bij elkaar gebracht op Burendag. Douwe Egberts en het Oranje Fonds gaan daarbij altijd uit van de kracht van de buurt: bewoners bedenken zelf een activiteit, zoeken daar draagvlak voor en kunnen een Burendagpakket en een financiële bijdrage aanvragen. Het thema van Burendag is ‘koppen bij elkaar’. Dus: Koppen bij elkaar en verzin samen een goed idee voor Burendag.

Grotere rol
Dit jaar gaan de organisatoren een aantal buurten een steuntje in de rug bieden. In buurten waar minder verbinding is en het de buurt niet zelf lukt een Burendag van de grond te krijgen, gaan Oranje Fonds en Douwe Egberts een Burendagactiviteit organiseren. Als dit een succes blijkt, nemen de organisatoren die rol de komende jaren in meer buurten op zich. De buurten waar de speciale aandacht naar uit gaat, worden geselecteerd op basis van onderzoek naar verbinding in de buurt.

Socialer en veiliger
Burendag is in het leven geroepen om het contact tussen buurtgenoten te bevorderen en er zo voor te zorgen dat buurten socialer en veiliger worden. Vorig jaar deden zo’n 1 miljoen mensen mee aan duizenden activiteiten in heel het land. Denk hierbij aan het aanleggen van een buurtmoestuin, samenkomen onder genot van kopje koffie, het opknappen van de straat, het organiseren van een culturele middag of een sport- en speldag.

Drempels wegnemen
John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland: “We vinden dat niemand zich alleen hoeft te voelen in de buurt. Met Burendag wil Douwe Egberts dan ook de drempel verlagen om buren dichter bij elkaar te brengen. Bijvoorbeeld door samen een kop koffie te drinken. Want mensen wonen prettiger in een buurt waar ze elkaar kennen en regelmatig echt contact hebben én het is bevorderlijk voor de veiligheid.”
Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “We zijn heel blij dat we de afgelopen jaren al zoveel buren met elkaar in contact hebben kunnen brengen. We zien echter dat in sommige buurten, waar juist behoefte is aan contact, de activiteiten niet van de grond komen. Het kan lastig zijn een begin te maken als je niemand in je buurt kent. De drempel die mensen over moeten kan soms erg hoog zijn. Dit jaar proberen we in een aantal buurten die drempel weg te nemen door de organisatie van Burendag uit handen te nemen, met het idee die rol in de toekomst in meer buurten in te nemen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.