Boekpresentatie Buziau bejubeld, geëerd en vergeten

Ter gelegenheid van de viering van ‘50 jaar podiumkunst in Rijswijk’ presenteert de Rijswijkse Schouwburg, in samenwerking met de Stichting Rijswijkse Historische Projecten, een boekje over de wereldberoemde Rijswijkse komiek Johan Buziau. De presentatie vindt plaats op dinsdag 6 september om 16.00 uur in de locatie Rijswijk van de Bibliotheek aan de Vliet aan het Generaal Eisenhowerplein 101. Maurice Hermans, zoon van de bekende cabaretier Toon Hermans, neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Johan Buziau was een groot theaterartiest, die leefde van 1877 tot 1958. Vanaf 1925 woonde hij in Rijswijk, destijds een broedplaats voor revue en variété. Hij was de eerste decennia van de vorige eeuw een Europees vermaarde clown, met grote successen in binnen- en buitenland. Eigenlijk was hij de Nederlandse Charlie Chaplin in zijn tijd. Een bijzondere komiek die de ster en grote trekpleister was in beroemde revues van Henri ter Hall en Louis Bouwmeester uit die tijd. Buziau stond aan de wieg van de grote theaterontwikkelingen begin 1900. Ruim veertig jaar lang was hij van grote waarde voor de revue en het variété in Nederland. Genres die later weer aan de wieg stonden van de musicals.

In het boekje Buziau komen de verschillende kanten van hem aan de orde en wordt duidelijk waarom hij zo beroemd was. Maar ook voor wie hij een groot voorbeeld is geweest. Toon Hermans bijvoorbeeld! Hij imiteerde Buziau veelvuldig aan het begin van zijn carrière. Na het lezen van Buziau komen we erachter dat deze persoon en artiest meer raadsels kent dan verwacht. Bijna zestig jaar na zijn overlijden is de grote komiek Johan Buziau helaas vrijwel vergeten. Maar hedendaagse cabaretiers en kleinkunstenaar zijn eigenlijk schatplichtig aan deze artiest.

De Rijswijkse Schouwburg geeft in haar jubileumjaar ’50 jaar podiumkunst in Rijswijk’ extra veel aandacht aan Johan Buziau. Onder andere met deze boekuitgave met medewerking van de St. Rijswijkse Historische Projecten. Hierin valt te lezen over zijn tijd bij de revues van Henri ter Hall en Louis Bouwmeester.

Daarnaast komt de speciale musical-revue BUZIAU. Een theaterproductie over zijn leven met 125 medewerkers en exclusief opgevoerd van 18 t/m 23 oktober in de Rijswijkse Schouwburg. Museum Rijswijk maakt een tentoonstelling over zijn leven en werk. Deze is te zien van 1 oktober t/m 27 november. Op www.rijswijkseschouwburg.nl staat meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.