Bijzondere expositie over ADO Den Haag in bibliotheek Escamp

Zaterdag werd in bibliotheek Escamp een bijzondere expositie geopend door wethouder Rabin Baldewsingh van Sport. De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal foto’s van ADO Den Haag, aangevuld met bijzondere attributen zoals voetbalshirts. De expositie is te zien in de bieb naast het stadsdeelkantoor aan de Leyweg tot vrijdag 30 september.

Door Klaas de Boer

De 64-jarige Hagenaar Jan Klijn heeft in de loop der jaren een zeer grote verzameling foto’s van en over ADO, FC Den Haag en ADO Den Haag opgebouwd. Als 12-jarige werd Jan Klijn uit de klas gestuurd en moest voor straf het rommelhok opruimen. Daar ontdekte hij tussen oude kranten een mooie foto van een ADO-speler, namelijk verdediger Freek van der Lee. Zijn interesse was gewekt en zo begon de verzamelwoede van Jan. Later kocht hij in sigarenwinkels alles waar afbeeldingen van ADO-voetballers op stonden. Zijn verzameling foto’s is ongekend groot; het resulaat van meer dan een halve eeuw werk.

Het is jammer dat een door Jan samengesteld boek over ADO nooit is uitgegeven. Het boek was helemaal klaar, maar doordat er onduidelijkheid bestond over de auteursrechten van sommige beelden durfde Jan de stap tot publicatie niet aan. Het is een hele kleine zwarte schaduw over zijn leven, maar Jan ervaart het niet zo.
Dagelijks is Jan nog bezig met het aanvullen van zijn verzameling, waaraan geen einde lijkt te komen. Bekende en minder bekende spelers uit een ver verleden van ADO passeren bij hem de revue. Jan weet en heeft (bijna) alles van ADO over de periode van 1955 tot en met 1970. Op historisch gebied van ADO is Jan Klijn een echte kei!

OldStars
Regelmatig trapt Jan een balletje bij de OldStars, de senioren (60+) afdeling van ADO Den Haag. Zij spelen zes tegen zes, zonder keepers. Slidings en lichamelijk contact is niet toegestaan. ADO Den Haag is in deze tak landskampioen. Daarom is het niet verbazingwekkend dat Jan afgelopen zaterdag vlak voor de officiële opening van de expositie met zijn maten van de ADO OldStars op het pleintje voor het stadsdeelkantoor een partijtje voetbal speelde. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan!

Foto: Jan Klijn laat wethouder Baldewsingh (op de rug gezien) de voetbalshirts zien.

Foto Richard Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.