Bijzonder boek van ‘De wandelende ADOclopedie’

Lezersactie: doe mee en maak kans!

Bij uitgeverij NSC, Nederlandse Sportboeken Club, verscheen onlangs ‘Wie eens ons shirt mocht dragen’ van Frans Leermakers. De titel van het boek is ontleend aan het clublied van ADO. Dat werd in de jaren ’50 geschreven door toenmalig secretaris Nico de Doelder en voorzitter Toon Martens. In 2007 werd het nieuw leven ingeblazen door een spontaan samengesteld koor van ADO-leden. Tot op de dag van vandaag schalt de door hen gezongen versie bij elke thuiswedstrijd van ADO Den Haag uit de speakers van het Kyocera Stadion.

Frans Leermakers (Den Haag, 1950) woont zijn leven lang al op een steenworp afstand van het Zuiderpark, eerst in de Beatrijsstraat, nu op de Troelstrakade. Zijn liefde voor ADO is grenzeloos, net als zijn feitenkennis over de vereniging waarvan de naam een afkorting is van Alles Door Oefening. Als journalist voor talloze media – waaronder Het Vaderland en Het Binnenhof – produceert hij al zo’n halve eeuw artikelen over ‘zijn’ club. Als er een ADO Quiz is en Frans doet mee, is het voor de overige deelnemers vooraf al duidelijk: hoger dan de tweede plaats zullen ze niet reiken. Het behoeft geen betoog dat Frans Leermakers al jaren ‘De wandelende ADOclopedie’ wordt genoemd; hij weet echt álles van zijn club.

ADO’ers met een verhaal
In de lange tijd dat hij ADO’er is – in 1984 was hij zelfs nog even waarnemend voorzitter van de amateurtak van de club – heeft Frans Leermakers duizenden clubgenoten aan het werk gezien, in roodgroen, roodgeelgroen en geelgroen. Al die voetballers, keepers en bestuurders staan in zijn geheugen gebeiteld. In zijn hoofd zit meer informatie dan op het internet te vinden is, terwijl ook zijn verzameling clubgerelateerde documenten, foto’s en relikwieën onuitputtelijk is.

Wie eens ons shirt mocht dragen, van Frans Leermakers, kost 17,95. Het is te verkrijgen of te bestellen bij de boekhandel, maar ook via websites als www.bol.com, www.haaglandenvoetbal.nl en de NSC zelf: www.nederlandsesportboekenclub.nl. ISBN 978-94-92273-12-3.

Lezersactie
Voor een lezersactie in deze krant worden vijf boeken ‘Wie eens ons shirt mocht dragen’ van Frans Leermakers verloot. Meedoen en kans maken is eenvoudig. Vul onderstaande in en mail dit naar lezersactie@haagmedia.nl. De reacties moeten uiterlijk maandag 23 november binnen zijn.

COUPON

Vraag: In welk jaar werd ADO opgericht?
Antwoord:
Naam:
Adres:
Woonplaats:
Tel.nummer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.