Betere representatie door extra stembureaus

Fractievoorzitter Hanneke van der Werf (D66) pleit voor meer stembureaus in Haagse wijken met een lage opkomst. Tijdens verkiezingen zijn er opvallend grote verschillen in het opkomstpercentage tussen de verschillende wijken van Den Haag. Met extra stembureaus wordt stemmen makkelijker gemaakt. “De grote opkomstverschillen zijn slecht voor de representativiteit en legitimiteit van de politiek. Het is belangrijk dat politieke vertegenwoordigers een zo goed mogelijke afspiegeling zijn van de samenleving. Daarom is een extra focus op stadsdelen waar minder gestemd wordt ook zo belangrijk”, aldus Van der Werf.

Recent presenteerde Staatscommissie Remkes een onderzoek naar ons parlementair stelsel. Zij adviseren in hun rapport om meer stembureaus te plaatsen. De extra stembureaus moeten specifiek op goed toegankelijke plaatsen komen, zoals schoolgebouwen. Met twee verkiezingen in het vooruitzicht ziet D66 kans dit plan nu uit te rollen in de stad en legt het voorstel neer bij stadsbestuur.

Verschillen in opkomst
Het selecteren van wijken waar extra stembureaus noodzakelijk zijn, kan door het analyseren van recente opkomstcijfers. Onder meer de verschillen in opkomst tussen inwoners van Benoordenhout en Moerwijk zijn typerend voor het probleem. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 noteert Benoordenhout een opkomstpercentage van 92 procent. In Moerwijk komt tijdens diezelfde verkiezingen maar 59 procent van de inwoners naar de stembus. Bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ontvouwt zich een vergelijkbaar beeld. In Benoordenhout stemt dan 69 procent van de inwoners tegenover 30 procent in Moerwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.