Archeologische opgravingen in Wateringse Veld

Archeologen van de gemeente doen in oktober en november opgravingen op de Steynhof in Wateringse Veld. Ze zoeken naar sporen van de eerste boeren die aan de kust hebben gewoond, in de Steentijd. Dat zulke sporen worden gevonden, is zeldzaam.

De laatste jaren is er steeds meer bekend over de Steentijd in en rond Den Haag. Opgravingen in Wateringse Veld hebben laten zien hoe de eerste bewoners zo’n 6000 jaar geleden aan de kust kwamen wonen. De eerste boeren hadden kleine akkertjes op de strandwallen en lieten hun koeien grazen op de kwelders, zo werd het land genoemd buiten de strandwallen. Daarnaast visten, joegen en verzamelden zij voedsel in de natuur om hen heen.

Sporen uit de steentijd zijn zeldzaam en dus is de kans klein om ze uit deze periode te vinden. Het is daarom bijzonder dat de afdeling Archeologie en Natuur- en Milieueducatie zo’n grote opgraving uitvoert op de Steynhof. Hier ligt op een oud duin een vindplaats van zo’n 5000 jaar oud.

De opgraving levert nu heel veel vondsten op. Doordat archeologen de laag in de grond waarin vondsten worden verwacht helemaal met de hand afgraven, komen ook de kleinste stukjes vuursteen, aardewerk en bot te voorschijn. Het is belangrijk om dit zo nauwkeurig te doen, omdat de verspreiding van het materiaal aangeeft waar de steentijdbewoners verschillende dingen deden. Veel vuursteen bij elkaar kan bijvoorbeeld betekenen daar een werktuig is gemaakt. En waar veel bot wordt gevonden, is waarschijnlijk een koe geslacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.