Ambachtelijke Slagerij De Jong terug naar de oorsprong

Wie Ambachtelijke Slagerij De Jong in Rijswijk binnenstapt, voelt zich er ongetwijfeld meteen thuis. Er heerst een gemoedelijke bedrijvigheid. Klanten komen en gaan, er wordt gekletst en gelachen, maar ook lekker gekookt. Het ruikt er heerlijk naar vers gebakken gehaktballen. Op de hoek van de toonbank staat een man met een lederen schort voor het vlees te snijden. Het olijke gezicht behoort toe aan Jan Meijer – veelzijdig vakslager in hart en nieren, die niet alleen zijn vlees kent maar ook de vele namen en verhalen van de klanten en hun kinderen.

Toen nieuwe eigenaar Martin van Broekhoven begin april 2017 Slagerij De Jong & Vader in de Willemstraat overnam, trof hij een bedrijf aan dat aan het wankelen was gebracht. De zaak veranderde meerdere keren van eigenaar. Het interieur oogde gedateerd, voelde kil aan en het belangrijkste; de passie voor het echte slagersambacht leek met de roerige tijd die het bedrijf had doorgemaakt te zijn verdwenen. Dat moest anders, vond Van Broekhoven. En anders werd het.
Totdat hij besluit de zaak over te nemen, is Van Broekhoven actief in de groothandel, waarvoor hij uiteindelijk als sales manager niet alleen Nederlandse slagerijen en boeren bezoekt, maar jarenlang heel Europa doorkruist. Hij praat gepassioneerd over zijn werk, dat meer als een hobby voelt en weet precies wat hij wil, maar is niet de starre nieuwe eigenaar die wel even vertelt hoe het nu allemaal gaat. “Ik ben er met open vizier ingestapt”, steekt Martin van wal. “Hier, naast mij, staat in Jan een enorme bak ervaring. Daar kan de slagersbijbel niet tegenop. Dus daar wil je naar luisteren en van leren en niet tegen zeggen: vanaf nu gaan we het zo doen.”

Al snel blijkt dat de twee generaties een bijzondere chemie hebben en dezelfde doelen stellen; namelijk het ambachtelijke van het voor hun zo mooie slagersvak zichtbaar maken en de zaak weer laten floreren. “Laat de mensen maar zien waar je mee bezig bent”, vertelt Jan. “Vroeger was de werkplaats twee, drie keer zo groot en de winkel evenzo veel kleiner. Nu staan we soms wel met vier man in de winkel worsten te draaien. En de klanten vinden het prachtig.”

Dat zij daar zelf worsten staan te draaien, is weer het gevolg van een van de vele andere veranderingen. Want naast bijvoorbeeld de re-styling waardoor het interieur weer helemaal van deze tijd is, of de vervanging van alle koelapparatuur en de snijmachines en het terugbrengen van de oude naam (‘Ambachtelijke Slagerij De Jong’), is de belangrijkste verandering te vinden in het aanbod. Alles wat voorheen werd aangekocht, wordt nu eigenhandig gemaakt van uitmuntend diervriendelijk vlees. En in de negen meter lange vitrine ligt voor elke portemonnee wel iets lekkers en kwalitatief goed. Want wat inkoop betreft is Van Broekhoven allerminst een groentje en weet hij precies waar hij het beste vlees moet halen. Hij deinst er dan ook niet voor terug om klanten de inhoud van de koelcel te laten zien en te vertellen over de enorme stukken vlees, iets wat volgens het duo zeer regelmatig voorkomt. “Als iets goed is, vertel je het aan vijf man en als iets slecht is, vertel je dat vijftig man. Wij doen dus alleen maar hard ons best om te zorgen dat onze producten méér dan goed zijn en zo puur mogelijk. En dit laten we graag en met trots zien”, besluit Martin.

Barbecueweer
Naar het antwoord op de vraag wat met dit mooie weer de hot items zijn, kan je wel raden. Mede dankzij de diverse televisiekoks is de barbecue hotter dan ooit, onderschrijven ook de heren. Hier spelen ze dan ook flink op in. Want ‘alleen maar’ het perfecte stukje vlees, is in hun filosofie niet genoeg, het gaat om de gehele beleving. Daarom voeren zij ook diverse sauzen, kruiden en rubs van onder meer PitmasterX en Jord Althuizen en, in Rijswijk zelfs exclusief, die van Vuurenook.nl van wie zij ook de restaurantkolen in het assortiment hebben. Maar ook een eigen lijn van barbecuesauzen ontbreekt niet aan het toch al veelzijdige assortiment.
En zo volgt Ambachtelijke Slagerij De Jong de seizoenen. “Straks gaan we weer naar de lekkere verse stamppotten die we zelf maken en de rookworsten. Maar laten we eerst nog maar van het mooie weer en de barbecue genieten”, besluit Jan.

Het is nu ruim een jaar geleden dat Martin de zaak overnam en de passie spat ervan af. Kijk de winkel door en je ziet lachende gezichten, of het nu een personeelslid is of een klant. De sfeer is er gemoedelijk, de plannen groots. “Wat we hebben neergezet is echt een team effort”, benadrukt Martin met gepast trots. “We zijn superhecht, dat is onze kracht. Zonder hen zou ik het echt niet redden.”
En die kracht is groeiende, zo blijkt. Bij aanvang bestond zijn team nog uit negen mensen, inmiddels zijn dat er dertien geworden. “Maar…”, lacht Jan, “…in onze glorietijd stonden we met zestien man. Daar moeten we weer naartoe.”

Ambachtelijke Slagerij De Jong
Willemstraat 1
2282 CB Rijswijk
070-3030147

2 reacties

  1. Prima slagerij. Jan zegt precies tijden voor braden en de graden van binnen met de thermometer. Klopt altijd excact. Geweldig. Ze hebben goed vlees en de vitrine ziet er altijd aantrekkelijk uit voor het oog. Vriendelijkheid van Jan en Martin (zeg ik maar voor gemak)en het hele personeel is perfect. Fijn om er te komen.

  2. Jeannette

    ik vind het een geweldige en sfeervolle slagerij, Martin is zeer gepassioneerd en de medewerkers zijn heel vriendelijk. De biefstukjes vind ik nergens zo lekker als hier en ook het speciale satevlees van varkenshaas is heerlijk. Wij zijn blij met jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.