Column Rachid Guernaoui: AED

Wist u dat in Nederland elke dag 35 mensen een hartaanval krijgen buiten het ziekenhuis? Zomaar op straat kan het gebeuren. De aanwezigheid van een AED in de buurt betekent dan vaak het verschil tussen leven en dood.

Volgende week, op woensdag 13 maart om 14 uur, ben ik erbij als op de gevel van de buurtkamer van de Notenbuurt aan de Walnootstraat een AED wordt opgehangen. Het lijkt op zich geen wereldschokkende gebeurtenis. Tegelijk ken ik de verhalen van mensen die ooit anderen met een AED hebben gered, of er zelf door gered zijn. Voor hen is een AED beslissend in hun leven geweest. Daarom vind ik het belangrijk er 13 maart bij te zijn en er alvast vandaag aandacht voor te vragen. Want elke buurt, vind ik, zou zo’n AED beschikbaar moeten hebben.

Die AED – een Automatische Externe Defibrillator – is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Wat de Nederlandse Hartstichting op haar website helder uit de doeken doet, is dat het hart bij een hartstilstand meestal niet helemaal stilstaat. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren, aldus de Hartstichting. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Wanneer vanaf volgende week woensdag de AED op de gevel van de buurtkamer aan de Walnootstraat hangt, mag iedereen die op zich gebruiken. Toch raadt de Hartstichting aan om het gebruik van een AED te leren en te oefenen tijdens een reanimatiecursus. “Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken, geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren”, aldus de Hartstichting.
Graag sluit ik mij bij die woorden aan. En wanneer u 13 maart erbij wilt zijn in de Walnootstraat, dan bent u uiteraard van harte welkom.

Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag/Groep de Mos), stadsdeelwethouder Loosduinen

P.S. Woensdag 13 maart heb ik ook weer spreekuur. Van 19.30 tot 20.30 uur. De locatie is deze keer wijkcentrum Amadeus, Händellaan 50. U bent van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.