“Advokatenkollectief na 35 jaar weer terug in Den Haag”

Door bezuinigingen vanuit de overheid op de rechtsbijstand is het in de arm nemen van een advocaat binnenkort alleen nog maar weggelegd voor particulieren en ondernemers met een hoog inkomen. Nawid Fakiri van advocatenkantoor Fakiri en Van Beuningen in Den Haag ziet mensen die rechtshulp zoeken steeds meer de dupe worden hiervan. Daarom voelen ze zich geroepen om het Advokatenkollectief in Den Haag, dat vanaf 1983 niet meer bestond, weer nieuw leven in te blazen.

Bezuinigingen op rechtsbijstand
Het inhuren van een advocaat wordt door de overheid vergoed tot een bepaald inkomen. Dit wordt geregeld in de zogenoemde Wet op Rechtsbijstand. Wel kan het voorkomen dat je in een bepaalde zaak een eigen bijdrage moet betalen, afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Bezuinigingen en een verouderd systeem zorgen ervoor dat steeds minder mensen nog recht hebben op een vergoeding voor juridische hulp. Ook moeten steeds meer mensen een behoorlijke eigen bijdrage betalen aan hun advocaat. Dit lukt vaak niet meer. Iets waar Nawid Fakiri en zijn collega’s op kantoor nu bijna dagelijks tegenaan lopen. Ook voor ondernemers is het er niet bepaald makkelijker op geworden om juridische hulp in te schakelen. Eerder konden ze terecht bij het juridisch loket voor gratis eerste lijst rechtshulp, maar de overheid heeft besloten dat ondernemers dit nu zelf moeten betalen, ongeacht hun inkomsten.

Advokatencollectief Den Haag
Met het Advokatenkollectief willen Nawid Fakiri en zijn collega’s iedere particulier en ondernemer weer gratis eerste lijns juridisch advies bieden. “We vinden het belangrijk om mensen bewust te maken van hun rechten, maar vooral ook hun plichten in een zaak. Altijd op tijd reageren op een officiële brief is bijvoorbeeld zo’n enorm belangrijk punt. Anders kun je überhaupt niets meer beginnen. Ik ben dit kollectief met mijn drie collega’s gestart, maar we willen in 2018 graag groeien naar een kollectief van 6-10 advocatenkantoren die verspreid door Den Haag gratis spreekuur houden. Dat van ons is elke donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur.”

Ben je particulier of ondernemer en wil je graag gratis juridisch advies? Maak dan van te voren even een afspraak voor het gratis spreekuur op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur aan de Javastraat 10 in Den Haag. Dit kan via de website, www.fakirivanbeuningen.nl/contact, of 070-3142414.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.