Aanleg crossbaan dwars door natuurgebied De Uithof

De afgelopen weken komen er steeds meer bij, van die grijze linten dwars door het prachtige en rustige natuurgebied De Uithof. Volgens zeggen wordt een crossbaan aangelegd.

“Ik zou wel eens willen weten wie dit plan bedacht heeft en of er inspraak is geweest. Ik heb in ieder geval als omwonende en gebruiker geen enkele informatie gekregen. Ik was dan ook onaangenaam verrast toen ik op een dag graafmachines en dergelijke aan de gang zag dwars door allerlei groen,” vertelt buurtbewoonster Inge Kraak. “Een paar jaar geleden beloofde de toenmalige wethouder dat er een beheercommissie zou worden ingesteld voor het natuurgebied, waar ook gebruikers en omwonenden zitting in zouden krijgen. Nooit meer wat gehoord. Met zo’n commissie zou zo’n crossbaan er -denk- ik echt niet gekomen zijn!”

Door het stiltegebied
De crossbaan loopt dwars door een hondenspeelveld, gedeeltelijk over voetpaden, langs de kinderspeelplek met het doolhof, over en langs het picknickveld, door het stiltegebied, over dijken en door bosstroken en kruist op veel plekken ruiter-, fiets- en wandelpaden. En elke dag komen er weer vele meters bij.
“Dat is vragen om moeilijkheden,” zegt Inge. “Ik verwacht door de crossbaan veel problemen. Je zal maar met je kleinkinderen of je honden lekker aan de wandel zijn en er komt een crosser de heuvel afstormen dwars over het voetpad waar je loopt. Rond het picknickveld en het doolhof moet je je kinderen constant in de gaten houden want voor je het weet komt er een crosser aan scheuren. En dan heb ik het nog niet eens over de onrust die de crossers voor vogels, vleermuizen en andere dieren met zich meebrengt.”

Grote inbreuk
Juist nu het zoveel rustiger is in het gebied en alle partijen samen een evenwicht hebben gevonden, is de aanleg van de crossbaan een grote inbreuk. Na het vrijgeven van het gebied voor loslopende honden, zo’n twee jaar geleden, is het aantal incidenten en de irritatie over en weer aanzienlijk afgenomen. “Ik kan er echt niet bij dat dit zo bedacht is. Vanachter de tekentafel door mensen die het gebied niet kennen? Het gaat me echt aan het hart,” besluit Inge emotioneel.

Reactie van de gemeente
De gemeente heeft op verzoek van de wielerverenigingen, Trias, WWV en RTC de vraag gekregen of er in De Uithof een mountainbike route aangelegd kan worden. De gemeente heeft hier gehoor aan gegeven en samen met de wielerverenigingen en een groot aantal vrijwilligers een route bepaald.
De keuze en aanleg van het parcours is in goed overleg met de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming (AVN) en met de Vogelbescherming tot stand gekomen. Als gevolg hiervan is de route op sommige punten ook aangepast om de rust in het gebied voor flora en fauna te garanderen.

Bij het gebruik van de mountainbikeroute wordt rekening gehouden met alle gebruikers. In de komende weken worden er langs de route ook waarschuwingsbordjes geplaatst, bijvoorbeeld bij overdstekkplaatsen voor voetgangers en ruiterpaden. Daarnaast komen er informatieborden waarop de spelregels voor de mountainbikers worden uitgelegd.
Wij hopen binnenkort ook een beheercommissie in te kunnen stellen, mede gezien de goede ervaringen die we hiermee hebben in het Zuiderpark. Wielervereniging Trias heeft al aangegeven hier zitting in te willen nemen en wij hopen dat omwonenden ook deel gaan nemen. Geinteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via Stadsdeel Escamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.