‘Aan een nieuwe ploeggenoot moet je je snel aanpassen’

Zaterdag 8 december: ADO Den Haag-De Graafschap. Aanvang 20.45 uur.


Wilfried Kanon, een zekerheidje in de defensie

De defensie van ADO Den Haag krijgt dit seizoen de nodige kritiek en is aan veranderingen onderhevig. Maar één ding blijft altijd hetzelfde. De plek linksachterin het hart van de verdediging is voor Wilfried Kanon.

Tom Beugelsdijk, Shaquille Pinas en de laatste tijd Nick Kuipers. Als Wilfried Kanon dit seizoen naast zich kijkt, ziet hij vaak een andere speler met wie hij het centrum van de defensie vormt. In het verleden was dat bijna altijd Tom Beugelsdijk, nu zit de man die hij zijn vriend noemt op de bank. “Wie hij opstelt, is de keuze van de trainer”, zegt de Ivoriaan. “Als het niet goed gaat, dan kunnen er veranderingen worden doorgevoerd. Voor mij is het zaak om me dan aan mijn nieuwe ploeggenoot aan te passen. Maar dat gaat meestal vrij snel.”
Die veranderingen worden niet voor niets gedaan. Trainer Fons Groenendijk vindt dat zijn ploeg te vaak en te makkelijk tegendoelpunten krijgt. Ook bij de 2-3 zege op PEC werd dat beeld voor hem bevestigd, waarna hij twee dagen lang de tegengoals op de grote schermen in het stadion liet tonen. Kanon: “Het is normaal dat hierover gesproken wordt. Zeker als je met 7-0 van PSV verliest. Maar je moet verder en we zijn ook doorgegaan. Overigens zijn die tegendoelpunten niet altijd de fouten van de verdedigers. De verdediging wordt ook wel eens door de rest van het team in de steek gelaten.”

Afrika Cup
Wat voor Groenendijk in ieder geval fijn is, is dat hij Kanon in januari 2019 niet een maand kwijt raakt. De verdediger heeft zich weliswaar met Ivoorkust voor de Afrika Cup geplaatst, maar dat toernooi wordt voor het eerst in de zomer (juni) gespeeld. “Dat is wel een voordeel, want je mist nu geen wedstrijden met je club. Voorheen moest je hopen dat je bij terugkeer je plek niet was kwijtgeraakt. Daarom is het beter voor iedereen dat het toernooi aan het einde van het seizoen wordt gespeeld. Al zal het dan misschien heel warm zijn. Nee, voor mij is het geen optie om de Afrika Cup te laten schieten. Ik speel heel graag voor mijn land. Daar ben ik trots op”, zegt de verdediger die in 2015 met ‘De Olifanten’ het toernooi won.

Documentaire
En hoe het in zijn geboorteland en bij de nationale ploeg eraan toegaat, was te zien in de documentaire ‘Willy, voor faam en familie’. Die werd op 13 november op Fox Sports uitgezonden. “Ik heb hem ook gezien. Het is een heel mooie documentaire over waar ik vandaan kom, over mijn familie en over de nationale ploeg, geworden. Ik ben heel tevreden met het resultaat.”

Foto: Wilfried Kanon is een betrouwbare post in de verdediging van ADO Den Haag.

Foto Laurens Lindhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.