50% Earring, 100% muzikaal genot

Fascinerend optreden van Gerritsen, Albers en Zuiderwijk

Donderdag 29 oktober j.l. stond de ritmesectie van The Golden Earring: Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen op het podium met gitaarvirtuoos Eef Albers. Een mooi affiche met louter topmuzikanten.

Het was vol in etablissement D’ Oude Stoep. Het publiek had zin in een avondje onvervalste (Jazz)rock en fusionklanken. Het werd een enerverend en bruisend optreden. Hier speelde een van de beste gitaristen van ons land samen met deze twee Haagse rockiconen van The Earring. Eef Albers is een sublieme gitarist, die zijn heil zocht en vond in electro, (free) jazz (rock), funk, soul en fusion, met andere muzikale kanjers als Lex Bolderdijk, Eddie Conard en Jasper van ’t Hof.

Het Earringtandem werd deze avond gevolgd door een cameraploeg van NTR-VPRO. In het kader van een halve eeuw Haagse Golden Earring werden Rinus en Cesar gefilmd tijdens dit optreden. Het resultaat zal later dit jaar te zien zijn in het bekende televisieprogramma: ‘Het uur van de Wolf’. Cameraman Martin Tervoort bleek al een tijdje ‘ On the road ‘ te zijn met deze iconen uit de rockmuziek. De werktitel van deze documentaire: ‘ Het ritme van The Golden Earring ‘.
Het optreden van dit gelegenheidstrio, Liquid Gazz, was groots en pakkend met nummers van onder andere Jeff Beck, Curtis Mayfield, Stevie Wonder, Sly Stone, Willy Dixon én Sam Cooke. Een paar titels deze avond: ‘All Blues’, ‘ A Change gonna come’, ‘Higher Ground’, ‘Sex Machine’ en ‘Cause we’ve ended as lovers’.

Eef Albers imponeerde met zijn gedreven gitaarspel, wat een groove. Technisch moeilijke gitaarlicks en onweerstaanbare riffs werden moeiteloos gespeeld. Harmonisch volmaakte gitaarsolo’s met enthousiaste reactie’s vanuit de zaal. Ook bij Rinus en Cesar brandt het muzikale vuur nog altijd. Het was fascinerend om te zien hoe gedreven en gepassioneerd de heren nog altijd spelen. Het publiek herkende dat en deze superband kreeg veel bijval en applaus vanuit de zaal. Geniale muzikanten met veel dynamiek, bezieling en een nog steeds dartele energie.
De ratelende en explosieve drumsolo’s van Cesar spraken weer tot de verbeelding, zijn gezichtsexpressie en mimiek waren weer een genot om te zien. Rinus Gerritsen die weer sublieme basriffs lieten horen met hypnotiserende baslijnen. Hier stond een collectief rockmuzikanten die samen de grenzen van het rockidoom opzochten. We kijken al weer uit naar een volgende sessie van deze bevlogen muzikanten en dat is een prettig vooruitzicht.

Auteur en foto’s Martin Reitsma

9 reacties

 1. Els de Wit

  Mooi artikel weer over deze topmuzikanten. Ik was bij het concert aanwezig en door het lezen van dit stukje komt deze fantastische avond weer bij mij naar boven.
  Haagmedia hartelijk dank voor het plaatsen van deze recensie over deze uitstekende muzikanten.

 2. Ron Beck

  Geweldig om dit te lezen dat deze rockers nog steeds lekker bezig zijn.(TOP)! Ik had dit graag willen horen hoor,maar dat komt heus nog wel een keer ,dat weet ik zeker! Goed en heerlijk verwoord van Martin Reitsma weer.Op naar het volgende optreden ,laat die heren rockers maar komen ! Want ze weten toch niet van ophouden (maar goed ook) anders hebben wij niks meer te lezen……succes!!

 3. Wat een geweldig artikel, ik was bij dit optreden aanwezig en kwam weer helemaal in de sfeer van die avond, heel goed omschreven! Ik zou zeggen ga zo door!

  Dit is zeker ook voor de artiesten zelf een hele goede reclame!

 4. Hans Asselman

  Geweldig Martin, dat je dit allemaal naar boven haalt, zeker ten goede, zodat het niet in de vergetelheid raakt. Chapeau!

 5. Martin wat een geweldig stuk heb jij geschreven over deze muziekavond, precies de juiste sfeer laten proeven, ik kan het weten, want ik was er ook bij.
  Het was een avond om nooit te vergeten!

 6. Berry

  Jammer genoeg voor mij te ver om ‘even’ naar toe te gaan maar ik zou hier graag bij geweest zijn.
  Gelukkig is er een erg leuk verslag van gemaakt dus op deze manier kan ik toch nog ‘meegenieten’.
  Dank je wel Martin Reitsma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.