1450 Scheveningers vieren opening Feest aan Zee mee

Een jaar lang Feest aan Zee, de viering van 200 jaar badplaats, is vanavond 11 januari afgetrapt in aanwezigheid van 1450 Scheveningers tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van stadsdeel Scheveningen. De organisatie presenteerde de inwoners in het Kurhaus een gevarieerd programma van culturele, historische en sportieve festiviteiten uit de jaaragenda.

Gastheer van deze avond was Sjaak Bral, die betrokken is bij het themajaar als schrijver voor de community opera van Kwekers in de Kunst. Wethouder Karsten Klein, stedelijke economie en stadsdeel Scheveningen benadrukte vooral de verjaardag van de badplaats sámen met alle inwoners te willen vieren. Feest aan Zee bestuurslid Marie-Anne van der Toorn deed tijdens de bijeenkomst appèl op de Scheveningers om Historisch Feest aan Zee tot een groots spektakel te maken en zich aan te melden als figurant.  Een grote delegatie van het koor van Kwekers in de Kunst, de Haagse band Ragmob, Salsaformatie e-Stilo-Dance, Shanty Koor Scheveningen en Scheveningse kleinkunstenaars traden op. Muzee Scheveningen, Haags Gemeentearchief, de Haagse musea en landschapsarchitect Bruno Doedens verzorgden presentaties. The Hague Beach Stadium gaf invulling aan strandsport met onder meer beachfitness workshops.

Betrokkenheid koesteren
Karsten Klein, wethouder voor het stadsdeel Scheveningen, stelde in zijn toespraak dat het een uitdaging is om alles in goede banen te leiden met alle ontwikkelingen in Scheveningen én een themajaar met vele activiteiten.
‘Concreet hebben we er daarom voor gekozen om vrijwel alle activiteiten van Feest aan Zee buiten het hoogseizoen plaats te laten vinden en ook waar mogelijk de werkzaamheden en activiteiten goed op elkaar af te stemmen. Daarnaast willen we ook ons best doen om samen met bewoners, bedrijven en instellingen de sociale en fysieke leefbaarheid in de wijken te versterken. De betrokkenheid van de Scheveningers bij de stad is bijzonder en mogen we als gemeente koesteren.’

Figuranten gezocht voor Historisch Feest aan Zee
In het themajaar staan twee historische feestdagen op de agenda. Stichting Scheveningen Viering Gedenkdagen (SSVG) en het Historisch Festival Scheveningen (HFS) slaan de handen ineen voor de organisatie. Feest aan Zee bestuurslid Marie-Anne van der Toorn is betrokken en vertelt:
‘Naast het reeds bekende Historisch Festival Scheveningen, dit jaar op zaterdag 18 augustus, vindt op zaterdag 12 mei Historisch Feest aan Zee plaats. De presentatie van de replica zeilwagen van Simon Stevin is dan een hoogtepunt! Dit spektakel speelt zich af op het strand ter hoogte van de Keizerstraat. Rondom de replica van de zeilwagen worden historische taferelen uitgebeeld en zijn er strandfiguren zoals de badman, -vrouw, -meester, haringventer maar ook de schelpenvisser en visserman.’
De organisatie van Historisch Feest aan Zee is op zoek naar figuranten die mee willen doen in historische kleding, een strandberoep uitoefenen of een andere rol vervullen.

Over Feest aan Zee
Feest aan Zee viert 200 jaar badplaats Den Haag Scheveningen. In 1818 bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Dit jaar biedt de stad haar inwoners en bezoekers een zee aan festiviteiten. De badplaats staat in de spotlights en de hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen. Het themajaar wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag. Bekijk het hele programma op feestaanzee.nl

1 reactie

  1. Pingback: 1450 Scheveningers vieren opening Feest aan Zee mee | Noordzee Strandnieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.