‘Ik voel me niet de vader van de selectie’

Zondag 15 oktober: ADO Den Haag-Excelsior. Aanvang 16.45 uur.


Edouard Duplan moet vaker genoegen nemen met invalbeurt

Edouard Duplan kan op minder basisplekken dan vorige seizoenen rekenen. Maar daar raakt de ervaren Fransman niet van gefrustreerd. De buitenspeler weet wat hij moet doen om van waarde voor ADO Den Haag te blijven. “Ik ben geen lastpak voor de trainer.”

Van de redactie

De eerste en de laatste. Dat waren de competitiewedstrijden waarin Edouard Duplan aan de aftrap verscheen. In de overige vijf moest hij zich met invalbeurten tevreden stellen. Heel anders dan in zijn eerste twee seizoenen in Den Haag. Toen was de Fransman onomstreden basisspeler en in zijn eerste seizoen zelfs de assistkoning van de eredivisie. “Of deze situatie frustrerend is? Dat hoort nu eenmaal bij topsport. Feit is dat we dit seizoen veel goede buitenspelers hebben en het nog meer vechten voor jouw plek is. Ik ben momenteel fit, voel me lekker, maar moet er gewoon voor zorgen dat ik nog beter word.”
‘Rust roest’ is een oud gezegde en voor een 34-jarige voetballer geldt dat zeker. “Als je ouder wordt, word je in principe niet beter. Maar of dat ook extra geldt als je geen basisspeler bent, weet ik niet. Ik doe mijn eigen dingen om te zorgen dat ik fit ben. Door goed te trainen en mijn oefeningen te doen. Op die manier bereid ik me voor op de momenten dat ik speel. Moet ook, want ik heb eerder al gezegd dat ik minstens tot mijn veertigste op hoog niveau wil blijven voetballen.”
In zijn rol als bankzitter schikt Duplan zich naar het team. “Ik ben geen lastpak voor de trainer. Wij hebben een goede groep dus de keuze kan ook een keer niet op mij vallen. Ik ben gewoon onderdeel van de groep en moet vechten voor mijn plek. Of ik het door die opstelling makkelijk maak voor de trainer om me te passeren? Nee, zo werkt het niet in het voetbal. De beste spelers spelen. Dat is bij iedere trainer zo!”

Geen aanwijzingen
Duplan voelt zich door zijn invallersrol niet geroepen om zich anders binnen de spelersgroep op te stellen. “Nee, ik voel me niet de vader van de selectie. Zit ik op de bank, dan geef ik vooraf geen aanwijzingen aan spelers. Ik ga ook niet in de rust naar iemand toe om dingen aan te geven. We hebben een goede selectie met jongens die allemaal weten wat ze moeten doen. Bovendien heb ik niets toe te voegen aan wat de trainer vertelt. Ik concentreer me vooral op mezelf.”

Veel meer spanning
Dat neemt niet weg dat de voormalige speler van Sparta en FC Utrecht wel met een ander gevoel op de bank zit dan als hij in het veld staat. “Met veel meer spanning. Omdat je het ziet gebeuren maar niet kan ingrijpen. Meestal aan het begin van de wedstrijd is die spanning het grootst. In de rust neemt het af en als ik inval, dan ben ik het kwijt. Als ik er nu voor zorg dat ik vanaf het begin speel, dan heb ik daar ook geen last van.”

Foto: Edouard Duplan wil minstens tot zijn veertigste op hoog niveau blijven voetballen.

Foto Laurens Lindhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.