De Mos: ‘Burgemeester creëert randvoorwaarden voor confrontatie’

Groep de Mos wil noodverordening: ‘Demonstratie Ajax-supporters toestaan is vragen om problemen’


Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad wil dat burgemeester Krikke afziet van haar voornemen om Ajax-supporters, komende zondag tijdens de wedstrijd ADO-Ajax, te laten demonstreren op de Koekamp. “Dit is echt vragen om problemen,” stelt Groep de Mos-fractievoorzitter Richard de Mos, die zich grote zorgen maakt over de veiligheid. 

De Mos: “Deze rivaliserende supportersgroepen zoeken elkaar al sinds 2006 op. Aan beide kanten zijn er leegschedels die elke mogelijkheid aangrijpen om een confrontatie met elkaar aan te gaan. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als relschoppers elkaar opzoeken. Hooligans met een stadionverbod zitten zondag niet te genieten van de wedstrijd in het stadion. Die moet je dus geen vrijbrief geven om te komen rellen op de Koekamp, nota bene tegenover het Malieveld waar een kermis is. Ik doe een dringende oproep aan de burgemeester om met een noodverordening te komen en de voorgenomen demonstratie van Ajax-supporters alsnog afblaast.”

Voorkom problemen bij instapprocedure
Ook over het verplaatsen van Scheveningen – Ajax naar het ADO-stadion heeft Groep de Mos zorgen. De Mos: “Deze wedstrijd begint om half zeven, een uur daarvoor checken ADO-supporters bij datzelfde stadion in voor de wedstrijd Feyenoord – ADO in Rotterdam. Ondanks het feit dat Ajax-supporters deze wedstrijd niet mogen bijwonen, loop je toch de kans dat er iets mis kan gaan. Er kunnen Amsterdammers op de bonnefooi naar Den Haag komen of op een andere manier aan een kaartje komen. Iedere kans op een confrontatie moeten we volledig uitbannen!  ADO heeft haar imago de laatste jaren zorgvuldig weten te verbeteren. Dat moet je als gemeente niet in de waagschaal leggen door het nemen van verkeerde beslissingen.”

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stellen de leden De Mos en Kraft van Ermel (Groep de Mos) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad

1) Bent u bekend met het bericht ‘Supporters Ajax mogen zondag demonstreren in Den Haag’ (1)?

2) Bent u bekend met het feit dat de rivaliserende supportersgroepen van ADO en Ajax al sinds 2006, toen relschoppers van Ajax het supportershome in het toenmalige Zuiderpark-stadion bestormden, naar elkaar op zoek zijn voor een confrontatie en dat er met het toestaan van een demonstratie van Ajax-supporters op de Koekamp randvoorwaarden gecreëerd worden om deze confrontatie mogelijk te maken, zeker ook omdat er aan beide zijden genoeg lieden zijn met een stadionverbod en dus alle gelegenheid hebben om naar de Koekamp af te reizen? Zo ja, heeft u de bereidheid om te komen met een noodverordening die de voorgenomen Ajax-demo onmogelijk maakt? Graag een gedetailleerd antwoord.

3) Bent u bekend met het feit dat er zondag tegenover de Koekamp op het Malieveld een kermis is? Zo ja, deelt u de mening dat we de veiligheid van de bezoekers van deze kermis niet in het geding moeten brengen en dat de in vraag 2 genoemde noodverordening daarbij een middel is?

U heeft er vanuit veiligheidsoverwegingen verstandig aan gedaan om de wedstrijd Scheveningen – Ajax te verplaatsen naar het ADO-stadion.
4) Máár bent u zich er van bewust dat deze wedstrijd om half zeven begint en dat ADO-supporters een uur op dezelfde locatie verzamelen voor de uitwedstrijd Feyenoord – ADO en dat er, ondanks een verbod voor Ajax-supporters om de wedstrijd bij te wonen, weer een mogelijkheid tot een confrontatie tussen de beide supportersgroepen wordt gecreëerd, omdat we niet kunnen uitsluiten dat er Amsterdammers op de bonnefooi komen of op een andere manier aan kaartjes komen? Zo ja, hoe gaat u dit oplossen? 

5) Deelt u de mening dat ADO er de laatste jaren alles aan heeft gedaan om haar imago te verbeteren en dat onze club door verkeerde beslissingen geen imago-schade mag oplopen? Zo neen, waarom niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *