Meesterpianist Boris Giltburg artist in residence bij het Residentie Orkest

Met trots presenteert het Residentie Orkest Boris Giltburg als hun artist in residence voor het komende seizoen. Het eerste concert met de Russische meesterpianist is zondag 27 augustus in het Amsterdamse Concertgebouw, waar Giltburg en het Residentie Orkest o.l.v. Nicholas Collon Humperdincks Vorspiel, Rachmaninovs Tweede pianoconcert en Tsjaikovski’s Vierde symfonie spelen. Tickets zijn te koop via www.residentieorkest.nl.

De in Moskou geboren Boris Giltburg (1984) kreeg vanaf zijn vijfde pianoles van zijn moeder. Hij groeide op in Tel Aviv, waar hij afstudeerde bij Arie Vardi. Op internationale muziekwedstrijden won hij talrijke prijzen, onder meer in Santander en bij het Rubinsteinconcours. In 2013 won hij de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd, waarna zijn toch al bloeiende internationale carrière op een nog hoger niveau werd getild. Giltburg speelde de afgelopen jaren bij toporkesten over de hele wereld en bracht bij EMI, Orchid Classics en Naxos veelgeprezen cd’s uit met werk van Prokofiev, Rachmaninov, Liszt, Grieg en Schumann.

Artist in residence
Het Residentieorkest is dan ook bijzonder trots dat het deze geniale meesterpianist, die tegenwoordig vanwege de liefde in Haarlem woont, het komende seizoen als artist in residence mag begeleiden. Giltburg: “Het is een luxe om als artist in residence meerdere concerten en verschillend repertoire bij een gezelschap als het Residentie Orkest te mogen spelen. Zo krijg ik de kans een band op te bouwen met het publiek en de musici.”

Rachmaninov
Als aftrap van het nieuwe seizoen speelt Giltburg met het Residentie Orkest o.l.v. Nicholas Collon onder meer het Tweede pianoconcert van Rachmaninov bij de Robeco Summernights, zondag 27 augustus in het Amsterdamse Concertgebouw. Op het Prinsjesdagconcert, dinsdag 19 september in het Haagse Zuiderstrandtheater spelen zij het concert nog een keer. Giltburg: “Dit pianoconcert straalt zoveel kracht uit. Het begint niet met een orkestintroductie, maar alleen met pianoakkoorden. Ik begin dus in stilte, wat overigens niet lang duurt want na een paar maten zetten de strijkers in met een overweldigende unisono melodie. Bij die golf van klank komt zoveel energie los dat ik altijd moet vechten om er emotioneel niet in te verdrinken.”

Kamermuziek
Woensdag 20 december geeft Giltburg in de Tuinzaal van het Haagse Gemeentemuseum het eerste van een aantal kamermuziekconcerten, onder meer zaterdag 17 maart 2018 met het Pavel Haas Quartet waarmee hij al langer samenwerkt. “De intimiteit van kamermuziek is gebaseerd op vertrouwen. Je moet het doen met een kleine groep waarin iedereen even belangrijks is. Dat maakt het heel intens.”
In de loop van het komende seizoen geeft Giltburg verder een solorecital met een eigen bewerking van Sjostakovitsj’ Achtste strijkkwartet en een kamermuziekavond met soloblazers van het Residentie Orkest.

Boris Giltburg blog Classical music for all, website, foto’s, biografie en recensies

Residentie Orkest
Het Residentie Orkest bewijst dat symfonische muziek ook in de 21ste eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn. Het orkest wil zo veel mogelijk mensen in contact brengen met bijzondere muziek en hen laten genieten, verrassen en inspireren. Het Residentie Orkest behoort tot de grote, gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland, is gevestigd in Den Haag en is ook regelmatig te horen op andere grote podia in binnen- en buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.