Wie helpt demente mensen aan robotkatten?

Peter Vols is een bijzondere inzamelingsactie gestart. Het betreft de zogenaamde robotkatten. Enige jaren geleden werden deze speelgoeddieren door Furreal Friends op de markt gebracht. “Het zijn katten die bewegen, spinnen en miauwen!” aldus Peter.

Hoe is Peter op dit idee gekomen? “Mijn tante van 82 jaar is dementerend en verblijft momenteel op een gesloten afdeling van Houthaghe in Houtwijk. Op deze afdeling wonen zo’n veertig mensen. Hoe één zo’n robotkat op de afdeling terecht gekomen is, weet ik niet. Maar wel weet ik dat er regelmatig onderlinge ‘ruzie’ is om die speelgoedkat. Ze willen hem allemaal hebben!”

Een huisdier is goed voor iemands gezondheid. Maar de verzorging maakt het voor veel oudere mensen vaak onmogelijk om nog een huisdier te hebben. Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat robothuisdieren – net als echte huisdieren – een positief effect hebben op het welzijn van ouderen, met name van demente ouderen. Bij een robotkat kunnen deze mensen, net zo goed als mensen met een kattenallergie, evengoed hun genegenheid kwijt. Ze kunnen het speelgoedbeest aaien en vertroetelen. De ‘kat’ reageert ook op zijn baasje door middel van sensoren op zijn lichaam. De reacties zijn niet voorspelbaar, wat hem nog meer doet lijken op een echte kat.

Oproep
Voor velen zal het nu duidelijk zijn waarom Peter deze inzamelingsactie heeft opgezet. “Deze actie is inmiddels een huiskamerproject voor meerdere afdelingen van Houthaghe geworden,” besluit Peter enthousiast. “We willen zo veel mogelijk mensen hier voorzien van deze robotkatten. Alleen zijn er weinig financiële middelen. Daarom doe ik via deze weg een oproep aan alle mensen die zo’n robotkat bezitten en die willen afstaan, contact met mij op te nemen via 06-51173839. Ze mogen deze ook inclusief batterijen aan de balie van Florence Houthaghe aan de Toon Dupuisstraat 10 in Den Haag afgeven. Bij voorbaat mijn hartelijke dank!”

Foto: Dinsdag overhandigde Peter Vols alvast ingezamelde drie robotkatten aan de Paula van Toor, de locatiemanager van Houthaghe. Foto Bert Noordanus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.