Den Haag partner Alliantie Nederland Rookvrij

Den Haag sluit zich aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Dat betekent dat de gemeente gaat inzetten voor meer draagvlak om het gebruik van tabak te ontmoedigen.

Dat heeft het College van burgemeester en wethouders dinsdag 3 oktober besloten op voorstel van wethouder Karsten Klein van Stedelijke Economie, Zorg en Havens. De Alliantie Nederland Rookvrij is een samenwerkingsverband van publieke en private organisaties die strijden voor een samenleving waarin niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van roken. KWF Kankerbestrijding, Longfonds en de Hartstichting zijn de oprichters van de Alliantie.
‘Hard maken voor rookvrije generatie’
Wethouder Karsten Klein vindt het belangrijk dat Den Haag actief gaat bijdragen aan het ontmoedigen van tabaksgebruik.
,,Jaarlijks sterven in ons land meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Elke dag beginnen meer dan 100 kinderen met roken. Dat zijn meer dan 35.000 kinderen per jaar. Dat vind ik onaanvaardbaar. Wij gaan ons hard maken voor een rookvrije generatie”.

Vanuit de samenleving woedt steeds meer gevraagd om de jeugd te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabak. Scholen, speeltuinen en kinderboerderijen worden in toenemende mate rookvrij. Schoolpleinen moeten in 2020 rookvrij zijn en in de stad ontstaan ook veel particuliere initiatieven om dit doel te bereiken,

Toetreding niet vrijblijvend
Toetreding tot de Alliantie is geen vrijblijvende handeling. Met de handtekening verplicht Den Haag zich om door middel van lobby, kennisontwikkeling en communicatie bij politiek, overheid, bedrijfsleven en samenleving actief bij te dragen aan tabaksontmoediging. Klein:
,,We gaan er actief mee aan de slag, Ambtelijk wordt momenteel een voorstel voorbereid om het concept van de rookvrije generatie in de stad uit te dragen. Dit voorstel wordt uiterlijk voorjaar 2018 naar de gemeenteraad gestuurd”.
De Alliantie Nederland Rookvrije heeft momenteel meer dan 50 partners, onder andere uit de zorg, het onderwijs en de sport. Den Haag is de derde grote gemeente die toetreedt. Amsterdam en Rotterdam zijn al lid, Utrecht is dat binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.