Brons op EK Pétanque 2017 met Rijswijkse inbreng

Op het dit weekend verspeelde Europees Kampioenschap Pétanque in het Franse Saint-Pierre-lès-Elbeuf behaalde de Oranje triplette bestaande uit Kees Koogje (Rijswijkse Pétanque Club ABA), Noel Kempeneers, Essa Agzoul en Mark Wildeboer (allen Les Cailloux Zeist) het brons. Voorwaar een prestatie van formaat voor zo’n klein pétanque-land (Jeu-de-Boules) als Nederland.

Door onder meer landen als het hoog geplaatste en gerenommeerde België en Spanje te verslaan speelde de Nederlandse triplette in de halve finale tegen de latere Europees Kampioen Frankrijk. Helaas werd van dit topland en winnaar van het EK Pétanque 2017 verloren.
De eindstand was
1. Frankrijk
2. Italië
3. Nederland en Monaco.

Met het behaalde brons (ex-aequo met Monaco) bewees Oranje dat het Pétanque in Nederland in de lift zit. En dat komt goed uit nu Parijs de Olympische Spelen van 2024 organiseert en Pétanque hoogstwaarschijnlijk een demonstratiesport gaat worden.

Rijswijkse Pétanque Club Amicales Boule d’Argent
Naast de vele recreanten is RPC ABA ook de thuishaven van een aantal spelers uit de Nederlandse top waaronder Kees Koogje (Brons op het EK 2017 triplettes) en Sandy Rikkers en Josefien Koogje (beide in November naar China voor het WK Dames), allen Nederlands Kampioen in diverse disciplines. Met drie spelers bij de Nederlandse beloften is RPC ABA tevens bij de jeugd goed vertegenwoordigd. ABA 1 is gepromoveerd naar de Tweede Divisie en speelt landelijk.
RPC ABA is een Rijswijkse club, opgericht op 1 oktober 1980. De volledige naam is: Rijswijkse Petanque Club Amicale Boule d’Argent. Vrij vertaald: vrienden van de zilveren bal. Het complex van RPC ABA, gelegen aan het Lupinepad (links van de Schilp), bestaat uit een ruime speelhal met een meer dan gezellige kantine omgeven door een groot aantal buitenbanen en een ruim terras waar het bij mooi weer goed toeven is.

Foto: Oranje vlnr. Mark Wildeboer, Essa Agzoul, Kees Koogje, Fred Lagerwaard (coach) en Noel Kempeneers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.