Bjørn Johnsen zit voorlopig op zijn plek bij ADO Den Haag

Zaterdag 23 september: ADO Den Haag-Sparta. Aanvang 20.45 uur.


‘Ik ben meer een denker dan een bulldozer’


Na een lange lijst van clubs in verschillende Europese landen is Bjørn Johnsen bij ADO Den Haag neergestreken. Hier wil de Noorse international de volgende stap zetten.

Van de redactie

Valerenga Football, FK Tønsberg, Atletico Baleares, Louletano, Atletico CP, Litex Lovech en Heart of Midlothian. De lijst met clubs waar Bjørn Maars Johnsen heeft gespeeld is lang. “En daar had Benfica, Sporting Portugal of Vitoria Guimaraes zomaar aan toegevoegd kunnen worden”, zegt de spits. “Maar dan had ik zes maanden moeten wachten. Een halfjaar zonder voetbal en geld was geen optie. Daarom ben ik toen naar Bulgarije getrokken.”
In het lijstje had ook makkelijk Frankrijk kunnen staan. “Racing Club, Red Star of Paris FC. Ik heb er allemaal stage gelopen en ze wilden me hebben. Dat was nadat ik uit Noorwegen vertrok. Ik wilde op eigen benen staan en verliet daarom mijn tantes, ooms en neefjes. Maar omdat ik geen Frans sprak ging het niet door. Niemand sprak er blijkbaar Engels.”

Noors international
Engels is zijn moedertaal, want de in New York geboren Johnsen heeft een Amerikaanse moeder en een Noorse vader. Als peuter verhuisde hij naar North Carolina. “Daar wordt heel veel gevoetbald. Ik ben 1,95 meter lang maar basketbal heb ik alleen met vrienden gespeeld. Het was voetbal en ijshockey. Op mijn tiende koos ik voor die eerste sport.”
Om beter te worden moest hij wel naar Europa. Op zijn vijftiende stuurde zijn vader hem naar familie in Noorwegen. “Daar heb ik op school vloeiend Noors leren spreken. Daarvoor sprak ik het nog niet zo goed. Wel handig nu ik ook Noors international ben.”

Odyssee
Vanuit Scandinavië begon zijn odyssee. Wat opvalt, hij bleef nooit lang bij een club. “Maar dat was omdat ik een doel voor ogen had: steeds beter worden. En al die clubs waar ik heb gespeeld, waren een stap vooruit.”
Vorig seizoen speelde hij in de Schotse competitie. “Een groot verschil met Nederland. Hier is het veel tactischer en technischer, daar fysieker. Ik ben weliswaar groot en sterk maar de Nederlandse competitie past beter bij me. Ik ben meer een denker dan een bulldozer.”

Voorzetten
Niettemin kan de spits prima op de ‘ouderwetse Britse manier’, namelijk met voorzetten, bediend worden. Maar tot nu toe gebeurt dat te weinig. “Ja, dat klopt, maar sommige buitenspelers, zoals Hooi en Kishna zijn er pas net. We moeten dat nog beter op elkaar afstemmen. Daarover voeren we al de nodige gesprekken.”
Voor dit seizoen heeft hij zijn doelen al gesteld, maar die deelt de Noor niet met de buitenwereld. Mochten ze worden gehaald, speelt hij volgend seizoen dan nog bij ADO? “Deze club heeft het niveau waarop ik op dit moment wil uitkomen, dus ik zit in principe goed hier. Maar dit is niet het eindstation. Ik wil uiteindelijk verder!”

Foto: Johnsen wil graag op de ‘ouderwetse Britse manier’, namelijk met voorzetten, bediend worden.

Foto Angelo Blankespoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.